Sky Health & Fitness Centre

As a demonstration of their commitment to the health and wellbeing of their staff, Sky commissioned dRMM to design a purpose built staff amenity building as part of the Sky Campus redevelopment on their Osterly site.  Sky have maintained a gym on their West-London site for over 14 years, in keeping with their ethos on work/life balance and engendering a healthy lifestyle for their employees. Yet during this time their facilities have become over subscribed and unable to accommodate the variety of uses that would offer their staff a state-of-the-art health & fitness experience.

dRMM were engaged to design a building which would rehouse the gym and provide other health and wellness uses.  Positioned opposite a large landscaped plaza (currently under construction) the building takes advantage of the view across this landscape and onto views of Boston Manor beyond.  Our aim was to create a building which would embody Sky’s corporate sustainability polices, and build on our own studio’s concern with sustainable materials. The result is a building constructed predominantly in engineered timber.

dRMM collaborated closely with Arup in the design of the Health and Fitness Centre, carefully composing a unique structural arrangement of glue laminated bifurcated timber columns and beams and cross-laminated timber (CLT) perimeter walls and floors.  Internally all the structural timber is left exposed which adds a richness of texture and sculptural form.  Naturally lit from a long west-facing glazed façade, the spaces are bright and take advantage of the views across the masterplan. The adjacent contemporary buildings delivered as part of the campus masterplan inform the Health & Fitness building.  The timber façade material provides an alternative texture to the metallic buildings surrounding, while the western façade plays back an analogy of the television screen with glimpses of activity going on inside.

The Sky Health & Fitness Centre was designed and delivered in just 17 months – the superstructure took only 26 days to erect. dRMM are proud to have produced a building which testifies to the beauty and efficiency of engineered timber, and which offers outstanding facilities for the well-being of the Sky community.

Photos © Alex de Rijke & Arup