No. One Centaur Street

Each apartment is organised as a large, open double-height living space, with adjacent bedrooms and stairs forming a buffer to the railway. The transformation of the traditional apartment plan responds to changing living and working patterns of contemporary urban households.

The double entry, generous size of units, riser positions and flexible layouts created a regeneration concept of sustainable, long lasting, loose fit living. It is possible to subdivide all the apartments into live and work, or double household units. “This type of urban accommodation means a divorce need not mean moving out” A.de Rijke.

The building was conceived as ‘inside-out’; it appears to be a wooden coat over a concrete frame. Closer inspection reveals all to be concrete.

Internally, walls are textured concrete. Externally, they are clad with fibrous cement, a mock-timber rain screen of augmenting proportions. Other than in situ concrete, all components are prefabricated, specified and assembled according to dRMM’s ‘off the shelf’ catalogue design methodology.

No. one Centaur Street received several awards in recognition of its small but significant contribution to London’s housing agenda.

Photography © Alex de Rijke, Michael Mack, Marcus Fairs