Faraday House, Battersea Power Station

The redevelopment of one of London’s most iconic buildings, Battersea Power Station, is at the heart of a mixed-use development that includes 3,500 homes, offices, shops, restaurants, a theatre and a six-acre park. dRMM won an international competition for the first phase of the project, to design the residential apartment building that defines the western edge of the Battersea Power Station site, situated next to a busy railway line.

Faraday House is formed from a series of stacked apartments that shift in response to the curve of the railway, generating a simple articulated form of projecting and recessed boxes.

In common with all of our residential schemes, the apartments have been designed with an emphasis on maximizing light and space. Views of the Thames and the internal landscaped courtyard have been framed with full height windows to optimise views, outdoor space includes private terrace balconies and roof-top gardens.

The new developments in Battersea Power Station are predominantly steel and glass, while Faraday House is clad in copper alloy; a bright folded metal that reflects the English tradition of fine craftsmanship.

Our success in Battersea has been to design a high-quality, high-profile building that has a compelling individuality. The result is added value for our clients, a better quality of life for residents, and a dazzling view for commuters as they pass-by to London Victoria station.

Photography © French & Tye

Images © dRMM Architects &
Battersea Power Station Development Co.